Увага!

У 60-ті роки майже у всіх містах України почали активно реалізовувати програму озеленення. Тополя для цієї програми підходили краще за всіх, оскільки зростають вони надзвичайно швидко, невибагливі і є прекрасним біологічним фільтром.

Наше місто, так само ні чим не відрізнялося від інших. Будувалися нові будинки і біля кожного будинку, рядами, без розбору, висаджували саджанці тополів, старанно виконуючи план з озеленення міста.

В європейських же містах садили більше «чоловічі» тополя, які не є виробниками пуху, та й ті через роки, планово міняли, на інші дерева. У той час, світові вчені стверджували, що тополі для міст можуть бути лише тимчасовою «зеленою ін'єкцією»: років через 10-15 їх необхідно планомірно замінювати на інших представників флори, які приносять менше клопоту.

Йшли роки, тополь садили все більше, а програма їх заміни не реалізовувалась. Тополя, застарілі, стали переростати в більшу проблему. Крім такого ненависного городянам пуху, який викликає алергічну реакцію, стали відкриватися і інші проблеми.

На даний час комунальні служби міста, в тому числі і ТОВ «Універсал - Сервіс ЛТД» щодня трудяться, поступово усуваючи ці проблеми, намагаючись для жителів багатоквартирних будинків, звести до мінімуму можливі незручності.

Про що йде мова? Які проблеми приносять тополі городянам, які незручності?

1. Віджилі, уражені грибком, засохлі тополі, небезпечні, вони, в будь-який час можуть впасти на людину.
2. Тополиний пух викликає подразнення слизової і алергічну реакцію у багатьох людей.
3. Тополиний пух має властивість набиватися в усі щілини і легко спалахує, будучи причиною дуже багатьох літніх пожеж.
4. Коренева система Тополів руйнує каналізаційну мережу.
5. Тополя виростають набагато вище п'яти поверхових будинків, на дахи будинків падають гілки і листя, гниють, псуючи покрив даху.

Якщо біля вашого будинку, спилюють дерево, то це роблять не для того, щоб знищити дерево і позбавити вас тіні - це роблять, в цілях вашої ж безпеки і для вашого ж блага.

В місті за останні роки висаджено тисячі саджанців дерев і кущів. Замість 50-річних старих тополів та аварійних акацій, з'являються молоді деревця. Служби міста ретельно підбирають види дерев, за характеристиками і звичайно ж, за їх красою.

У дворах і паркових зонах сьогодні місто прикрасять: ялівцем, катальпа, туями, ясенем, дубками, сакурою, вербами, плакучою яблунею, горобиною, тисом, спіреї і другими деревами. Ця робота і далі буде продовжуватися, щоб вже через кілька років жителі міста могли милуватися насадженнями, які поступово замінять старі, аварійні дерева.

Адміністрація ТОВ «Універсал - Сервіс ЛТД»